Аз бих осчетоводила новите 90 хил. (съобразявам се с Вашия сметкоплан) така:
613/401 - 90 х.лв.;
301/613 - 90 х.лв. - като ги "разхвърлям" на всичите апартаменти, така както сте си формирали себестойността през м.Август.
701/301 - с доначислената себестойност на вече продадените апартаменти, за да формирате фин.резултат от продажбата на съответния апартамент.
По дебита на 301 ще Ви останат непродадените апартаменти с новата им по-скъпа себестойност.
Не виждам проблем това да стане през м.Октомври, в края на краищата Вие плащате корпоративен данък на годишна база.
Здравейте колеги, моля споделете практически опит по следния казус: ЕТ "Х" продава търговското си предприятие на "У" ООД. Собственикът на ЕТ-то е участвал с личен труд и е регистриран като СОЛ. Сделката по продажба на търговско предприятие минава през нотариус на 28.11.2018 г., но още не е вписано в Търг.р-р. Собствениците, единия от които е и управител на ООД-то не са свързани лица със собственика на ЕТ-то. Въпросът ми е: В кой точно момент за СОЛ трябва да подаде декларация за прекратяване на осигуряването си? Той няма да участва в ООД-то.
Благодаря!
Здравейте колеги! Търся конкретен норматив и дата, от която влиза в сила промяната за начина на изчисляване, на окончателния размер на о-телния доход в т-ци 1 и 2. До 2015 вкл. реализирания доходо по приложение 3 се делеше на броя работни дни и се умножаваше по реално отработените (това важи в случай на болничен). От 2016 се връща старата практика, реализирания доход да се дели на бороя месеци, без оглед на работните дни. Тези текстове ги има в указанията към самата ГДД-ция, но ги търся облечени нормативно и сведени до знанието на публичността. Може ли някой да подскаже? Благодаря!